scouts-logo-fleur-wide

...

Onze Geschiedenis

De geschiedenis van onze scoutsgroep gaat ver terug, héél ver terug. Want het was in het jaar 1913 dat Georges De Hasque, onze scoutsgroep oprichtte, en daarmee zag meteen de allereerste scouts van Vlaanderen het levenslicht.

‘Den 1′ was geboren en vormde van toen af een uitsluitend mannelijke scoutsgroep en vond in de loop van de vorige eeuw zijn onderkomen in de Parochiaanstraat 12, in de schaduw van de imposante Sint-Jacobskerk, één van de vijf monumentale kerken in onze koekenstad.

De tijden veranderden en bijhorende zeden (gelukkig) ook. In de jaren ’70 besloot ‘den 1′ samen te gaan werken met ‘de 25′, de meisjesscoutsgroep die intussen een eindje verderop gelegen was in de stad.

Aanvankelijk werden alleen de lokalen in de Parochiaanstraat 12 gedeeld, en was de werking nog volledig gescheiden, maar die werking is steeds meer naar elkaar toe gegroeid. Aanvankelijk kwam er meer samenwerking op het organisatorische vlak, later werden ook de leden gemengd.

Eerst kwamen de Kapoenen samen, daarna de Weka’s en zo ging het door tot op het moment dat onze scouts volledig gemengd is. En ondanks het feit dat ‘den 1′ en ‘de 25′ volledig samengevoegd zijn, verschuilen de jongens zich nog maar al te graag achter het prestigieuze cijfer, maar ook de dames zijn hun eigenheid niet verloren. Het zorgt – gelukkig maar – voor het nodige leven in de brouwerij.

In 2003 vierde onze groep haar 90-jarig bestaan met een grote opendeurdag op het Frans Halsplein, waar met kinderanimatie, een klimmuur, verschillende attracties en een afsluitende barbecue de scouts ook de buurt betrok in de festiviteiten.

In 2013 vierden we ons 100-jarig jubileum met een tentoonstelling en een slotdag in Park Spoor Noord met alle scouts uit de stad! 't Was een dag vol spel en spektakel!

(Oud-)leiding over de generaties heen sloeg de handen in elkaar om 100 jaar geschiedenis van 1-25 Sint-Jacob in kaart te brengen. Dit boek werd uitgebracht in 2016, en indien je interesse hebt kan je altijd eens komen bladeren in een van onze kopies in het lokaal.